Opublikowany przez: Joanna P. Redakcja 2018-06-12 16:23:37
Autor zdjęcia/źródło: Photo by Jonas Jacobsson on Unsplash
Sezon na kurki zaczyna się już w czerwcu, a można je zbierać nawet do października czy listopada. Kurki czyli pieprznik jadalny mają wyjątkowo trafną nazwę, ponieważ rzeczywiście smakują pieprzowo. Kurka choć jest w Polsce grzybem pospolitym, to dla zbieraczy stanowi łakomy kąsek nie tylko ze względu na walory smakowe, ale także dlatego, że występuje jedynie w środowisku naturlanym, co oznacza, że nie nadaje się do hodowli. Popodowiadamy, jak zrobić kurki w śmietanie, jajecznicę z kurkami - i wiele innych pysznych dań.
Kurki w zależności od upodobań można smażyć, niektórzy uważają, że smażone kurki są najsmaczniejsze - na przykład jako jajecznica z kurkami, które smażymy do miękkości i dusimy, nastepnie wbijamy jajka i przyprawiamy) dusić, piec, gotować i marynować. Mozna je także suszyć i zamrażać. Natomiast kurki nie smakują najlepiej na surowo, dlatego zawsze warto poddać je obróbce cieplnej. Przepisów na potrawy z kurkami jest na szczęście tak wiele, że każdy znajdzie coś dla siebie.
Kurki są wyjątkowo aromatycznymi grzybami, więc choćby dla ich wyjątkowego, pieprznego smaku (uwaga na doprawianie pieprzem potraw z kurkami) warto zapuścić się w las w poszukiwaniu tego smakołyku. Kolejną zaletą kurek jest niezwykła żółta barwa, która determinuje kolor potraw przyrządzanych z kurek. Kurki natomiast nie posiadają szczególnych wartości odżywczych. Mogą się poszczycić jedynie śladowymi ilościami witamin i składników odżywczych.
Wybrałyśmy dla Was zestawienie najlepszych przepisów jak zrobić kurki. W pierwszej kolejności przepyszny klasyk czyli kurki w śmietanie.
Rodzice zawsze zastanawiają się w jakim wieku dzieci mogą zaczynać bezpiecznie jeść grzyby. Odpowiadamy na to pytanie i od razu podajemy kilka fantastycznych przepisów z kurkami, które posmakują także dzieciom. Risotto i zupa z kurkami to przepyszne dania dla całej rodziny.
Lubisz quiche i naleśniki? To świetnie, kurki idelanie smakują w cieście, w połączeniu z jajkami. Przepisy na quiche i naleśniki z kurkami polecamy szczególnie, gdy wybieracie się na piknik, są bardzo wygodne do jedzenia poza domem i nie wymagają odgrzewania:)
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.